Interview met Henk van Ommen, directeur Batavia

Interview met Henk van Ommen, directeur Batavia

Geplaatst op: 15-10-2016

header_nl

Mouwen opstropen en aanpakken!

Doe-het-zelven is in: De trend van het klussen heeft zeker te maken met het feit dat het gewoon leuk is, tenminste als je de juiste tools gebruikt. Dit was ook de gedachte van Henk van Ommen, toen hij Batavia GmbH in 2009 oprichtte in het Nederlandse Staphorst en de focus legde op innovatieve producten die tegelijkertijd dynamisch moesten zijn en de gebruiker iets extra’s moesten bieden – net zoals het bedrijf zelf dit moest gaan doen tussen de grote gevestigde orde. Van Ommen weet deze uniciteit sterk in het bedrijf te verankeren omdat het een CEO is die zeer gedreven is en vol overtuiging achter zijn producten staat.

Het feit dat hij uit een familie van kooplieden komt, draagt er zonder twijfel aan bij dan het ondernemerschap zijn grote passie is, en dit beaamt van Ommen dan ook onmiddellijk: “Organiseren geeft me gewoon veel plezier, dat was altijd al het geval. Wanneer er iets opgetuigd moest worden, stond ik altijd vooraan.”

Zijn taalstudies gecombineerd met economie, bedrijfskunde recht en bestuur, voltooide hij op zijn 24e. Daarna stapte hij in de doe-het-sector en kwam in aanraking met marktleiders zoals Bauhaus en Obi, maar ook met de technische ontwerpers en importeurs. “In deze tijd heb ik veel klanten uit verschillende landen leren kennen, waardoor ik anders naar de markt ben gaan kijken”, zegt Henk van Ommen.

De basisstructuur moet goed zijn

De inmiddels 44-jarige van Ommen besloot in 2008 om zelf een bedrijf te starten op zijn eigen manier. Hierbij kon hij niet alleen kon profiteren van zijn uitgebreide ervaring in de sector, maar ook van de waardevolle contacten die hij opgedaan: “Je moet een bedrijf starten met een goed netwerk. Dankzij mijn contacten heb ik een Chinese producent kunnen vinden en een private equity bedrijf uit Hong Kong”, legt van Ommen uit.

henkvanommen
Henk van Ommen, CEO van Batavia GmbH

blucave
Produktlijn van BluCave: baanbrekende concepten die als Power tools op de markt worden gebracht

Knipsel

Zijn organisatorische vaardigheden kwamen de ervaren zakenman goed van pas, omdat veel vragen moesten worden beantwoord en plannen moesten worden ontwikkeld: “Hoe gaan we kwalitatieve producten produceren en hoe brengen we die hier op de markt? Hoe kan ik een financieel gezond omgeving scheppen voor mijn bedrijf?”

Een man met een missie

De doelen die Henk van Ommen met Batavia wil realiseren, zijn ambitieus, maar niet onrealistisch: “We willen betaalbare, innovatieve producten op de markt brengen, en dit doen op het juiste moment en natuurlijk naar tevredenheid van de eindgebruiker.”

Met deze instelling is Batavia op de goede weg; de omzetontwikkeling is zeer positief te noemen, wat in een verzadigde en competitieve markt die nog steeds wordt gedomineerd door de grote concurrenten, zeker geen vanzelfsprekendheid is.

Henk van Ommen is echter positief gestemd door het aanhoudende succes en heeft geen reden om te twijfelen aan de de ingeslagen koers: “We moeten doorgaan met wat we doen en ons blijven bewijzen met innovatieve producten, alleen dan zijn we succesvol.”

Eén van de voordelen van het relatief kleine Batavia is dat van Ommen midden in de organisatie staat en snel kan anticiperen en reageren, als er bijvoorbeeld iets niet werkt: “Iets waar een van de marktleiders ons wel eens om benijdt”, reageert de CEO met een knipoog.

maxx zag

Krachtig, veelzijdig en innovatief: De ergonomisch gevormde Maxx Saw is een voorbeeld van het karakter van de Batavia producten.

Het pragmatisme heeft de zakenman van zijn vader en dit is aangevuld met zijn grote enthousiasme voor zijn producten en zijn bedrijf. Met assertiviteit, visie en een flinke dosis ervaring kan Henk van Ommen nu zeggen dat hij met Batavia een groot succes verhaal heeft geschreven: “In de schaduw van de marktleiders hebben we dat beetje extra te bieden. Mensen waarderen onze expertise.”

 

Ga hier naar de (Duitse) website: http://www.wirtschaftsforum.de/batavia-gmbh/portrait/>

 

< Terug naar overzicht